Vaasasta Euroopan kulttuuripääkaupunki 2026


Jätin seuraavan valtuustoaloitteen 14.5.2018 kaupunginvaltuuston kokouksessa:

Euroopan kulttuuripääkaupunki- asema on merkittävä ja kansainvälisesti näkyvä status isäntämaavuorossa olevalle kaupungille. Vuonna 2018 kulttuuripääkaupunkina toimii Maltan Valletta, johon odotetaan kuluvan vuoden aikana jopa kahdeksan miljoonaa kävijää normaalien turistivirtojen lisäksi.

Kulttuuripääkaupunkien isäntämaa- vuorot on jaettu vuoteen 2033 saakka, Suomen vuoro on seuraavan kerran vuonna 2026. Kulttuuritarjonnaltaan rikas ja moniulotteinen Vaasa, joka on yksi Suomen eurooppalaisimmista kaupungeista soveltuisi erinomaisesti tähän asemaan. Käytämme jo nyt Suomessa eniten euroja per asukas kulttuuriin, kaupungillamme on pitkä historia arvokkaine rakennuksineen sekä vahvoine kulttuurikenttineen. Lisäksi Vaasan seudulta löytyy arvokas maailmanperintökohde. Lähtötilanne hakuun kaupungillamme onkin erinomainen. Nyt jos koskaan on Vaasalla tuhannen taalan paikka saada kansainvälisesti merkittävä status kulttuurikaupunkina.

Helsinki (2000) ja Turku (2011) ovat toimineet suomalaisina kulttuuripääkaupunkeina aiemmin. Vuonna 2011 arvioitiin että kulttuuripääkaupungin status toi Turkuun jopa kaksi miljoonaa kävijää ja yli 270 miljoonan euron tuotantovaikutukset alueen talouteen. Kulttuuripääkaupunkivuonna Turussa oli yli 8 000 tilaisuutta ja tapahtumaa. (Lähde: https://www.aamulehti.fi/kotimaa/vuosi-euroopan-kulttuuripaakaupunkina-toi-turun-tapahtumiin-yli-kaksi-miljoonaa-kavijaa-200305838/)

Suomessa kaupunkien esivalinnasta vastaa kulttuuriministeriö ja virallinen kansallinen hakuprosessi käynnistyy vuoden 2019 loppupuoliskolla. (Lähde www.cimo.fi).

Kulttuuripääkaupungin valinnasta: ”Kaupungin kulttuuriohjelman tulee tukea eurooppalaista kulttuuria ja sen tulee olla osa pitkän aikavälin strategiaa edistäen paikallista taloudellista, kulttuurista ja sosiaalista kehitystä.” (Lähde: EU)

Aloitteen hyväksyessään Vaasan kaupunki pyrkii hakemaan aggressiivisesti vuoden 2026 Euroopan kulttuuripääkaupungin asemaa. Kaupunki merkitsee jo syksyn 2018 talousarviossaan hakuprosessiin kohdennettavan budjetin ja nimeää hakua varten valmistelevan ja prosessia ohjaavan kampanjatyöryhmän. Lisäksi kaupunki ottaa kulttuuristrategiassaan tulevina vuosina huomioon hakemuksen ja terästää kulttuuritoimintojaan erityisesti kansainvälisen statuksen kohottamiseksi.

Vaasassa 6.5.2018

Tommi Mäki, kaupunginvaltuutettu (KOK)

Kulttuuri- ja liikuntalautakunnan varapuheenjohtaja

(Kuva: Esa Siltaloppi)


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Tommi Mäki / Ari Myllyniemi