Välitilinpäätös


Havahduin reilu viikko sitten siihen, että kunnallisvaaleista oli vierähtänyt jo peräti kokonainen vuosi. Vuosi sitten saimme ympäri Suomen kuntiin tuhansia uusia, täynnä intoa ja energiaa olevia valtuutettuja, jotka ovat nyt päässeet näyttämään kyntensä ensimmäisen vuoden ajan

.

Mitä sitten on saatu vuodessa aikaan Vaasassa? Otetaanpas välitilinpäätös. Syksyn budjettikokousten myötä päätimme toteuttaa 100% käyttöasteen jäähallillemme täyden laajennuksen. Itse esitin myös useita vaihtoehtoisia ratkaisuja jossa kaupungin taloutta ei olisi kuormitettu liiaksi hankkeessa, mutta harmillisesti yksityistä rahaa ei hankkeen hyväksyttyyn malliin saatu mukaan. Tulevissa merkittävissä hankkeissa, joita on lukuisia näköpiirissä nämä kivet on käännettävä, mielellään kahteen kertaan. Vaasa on myös aggressiivisesti kaavoittanut ja vienyt monia, jo vuosien ajan pöydällä pyörineitä hankkeita eteenpäin. Näistä mainittavimpina vanhan raviradan tilalle nouseva Ravilaakson uusi kaupunginosa, kaupungin ranta-alueiden kuntoon laittaminen sekä rantasiilojen purkupäätös. Vuosikausia retuperällä olleeseen korkeakoulujen liikunta-asiaankin on tulossa viimein parannuksia: kaupunki myönsi merkittävän avustuksen yliopiston ylioppilaskunnan voimakkaasti ajamalle, kokonaisvaltaiselle opiskelijaliikuntapalvelulle.

Nykyinen valtuusto on silminnähden tehokas ja kykenee tekemään kipeisiiinkin asioihin nopeita ja yhteneväisiä päätöksiä. Olenkin varma, että tulevien vuosien aikana saamme vietyä kaupunkikehitystä historiallisen paljon eteenpäin. Isona huolenaiheena on kaupungin väkiluku, jonka kohottamiseksi meidän tulee tarkastella hyvinkin kriittisesti toimintaamme ja etenkin kaupungin brändiä, siis sitä millaisena muu Suomi näkee Vaasan. Väkiluvun kasvun nostamiseksi tarvitsemme nuoria pariskuntia merkittävästi lisää kaupunkiin.

Myös erittäin paljon keskustelua aiheuttanut teema, kaupungin eri kohteiden sisäilmaongelmista on nyt aidosti tiedostettu ja asian parantamiseksi on tietääkseni käynnistetty toimenpiteitä.

Olin ilahtunut myös siitä, että saimme varattua budjettiin yli kuusi miljoonaa euroa kaupungin rakennusten peruskorjauksiin. Tällä rahalla laitetaan kuntoon mm. lukuisia korjauksen tarpeessa olevia kouluja. Kirsikkana kakun päälle pääsimme aloittamaan historialliset kuntaliitosneuvottelut Mustasaaren kanssa. Pohjanmaan kauniissa rantakaupungissa voikin sanoa menevän tällä hetkellä kuin Strömsössä. itse vuoden aikana jättämään myös neljä valtuustoaloitetta, joihin lukeutuu mm. ranta-alueiden valaistuksen kuntoon asettaminen sekä keskusta-alueen parkkipaikkojen maksullisuuden osittainen poisto.

Jos on paikallistasolla ollut vauhtia, niin on sitä osattu valtakunnan politiikassakin. Vaikken kaikista hallituksen tekemistä päätöksistä ja linjauksista olekaan täysin samaa mieltä. Hallituksen onnistuneiden normienpurkutalkoiden myötä kyytiä saanut niin taksilaki, alkoholilaki kuin työntekijän palkkauksen hidasteet. Byrokratian karsiminen luo ennen kaikkea mahdollisuuksia, ja sitä edellä luetellut toimenpiteet todellakin ovat jo nyt saaneet aikaan. Nähtäväksi jää, miten merkittävät hyödyt näistä toimista syntyy. Varmaa on ainakin se, että innovatiivinen luovuus pääsee valloilleen byrokraattien menettäessä valtaansa ja papereiden pyörittelyn sijaan keskitytään enemmän luovan toiminnan valvomiseen.


Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Tommi Mäki / Ari Myllyniemi