Case Tesla


Iso juttu jo nyt Vaasalle, Pohjanmaalle ja koko Suomelle, että tällainen projekti aidosti on pöydällä ja nytkähtänyt eteenpäin. Aluksi taatusti moni oli hyvin pessimistisiä projektin suhteen ja vastarannan kiiskejä löytyy edelleen joka kahvilasta. Puhun siis tietysti Vaasan kaupungin mahdollisuudesta hakea Teslan Gigafactorya, eli jättimäistä akkutehdasta rakennettavaksi Vaasan alueelle.

Kaukana ollaan vielä siitä että Vaasan pellolla on tuhansien työpaikkojen Gigafactory ja sen myötä äärimmäisen mediaseksikäs työnantaja, jenkkiyritys nimeltä Tesla. Unelma on kuitenkin täysin mahdollinen ja toteutuminen vaatii 100% tuen kaikilta mahdollisilta tahoilta. Sähköistyminen on autoalan yksi tulevaisuuden helmistä ja etenkin Aasian markkinat tulevat kasvamaan rajusti lähivuosina. Muistetaan että kyseessä on nimenomaan akkutehdas, ei autotehdas. Ainakin tässä vaiheessa.

Miksi Vaasa? Miksei vaikka Turku tai jokin Helsingin läheisyydestä löytyvä kiva teollisuusalue.

Vaasan vahvuuksia ovat alueen aito insinööritason osaaminen, logistiset yhteydet, joka suuntaan merellä, maassa ja ilmassa. Lisäksi alueelta löytyy valmiiksi laaja alihankkijoiden valmis verkosto erityisesti teollisuuden saralla.

Näin suuri projekti vaatii valtavasti erikoisosaajia. Sähköautojen akkujen valmistus- ja kehitystyö on äärimmäistä erikoisalla johon valmiita ammattilaisia löytyy hyvin vähän. Alassa ja sen tuotteissa on kuitenkin samankaltaisuuksia alueelta jo löytyvien pörssiyhtiön tuotteiden kanssa, näistä mainittakoon Danfossin tuottamat taajuusmuuntajat. Toinen merkittävä mahdollistaja on elinkeinoministeriö ja sen neuvottelijat, millaiset porkkanat Teslalle luvataan valtion puolesta tehtaan tuomisesta Suomeen.Tässä tapauksessa porkkanasankoja tarvitaan rekkalasteittain.

Ihmettelen, jos tässä vaiheessa korkeakouluissa ei olla jo ainakin suunnittelemassa akkuihin, sähköautoihin ja tähän erikoisalaan liittyvien koulutusohjelmien valmistelua. Yhteistyössä mm. ABB:n ja muiden vipuyritysten huippuosaajien avulla unelmasta voisi tulla totta. Jos (kun) projektin toteutumistodennäköisyys ylittää 50% rajan, aloittaisin jo koulutettujen insinöörien jatkokoulutuksen Teslan tehtaan erikoisosaamiseen liittyen. Sen verran kiinnostava juttu toteutuessaan että tässä ihan itsekin alkaa harkitsemaan alan vaihtoa.

Olen varma, että vaasalaisyritysten tahtotila myydä osaamista tälle yhteiselle projektille on taattu ja Teslaa ei nähdä ainakaan kilpailijana, joka vie markkinoita ja kaikki parhaat osaajat. Päin vastoin mammuttimainen hanke tulisi toteutuessaan viemään Vaasan seudun aivan uudelle tasolle kaikilla elinkeinoelämän mittareilla, se on varmaa. Elinehto on saada nykyinen elinkeinoelämä ja jo nykyisellään korkeatasoinen koulutusjärjestelmämme vahvasti mukaan projektiin. Omalta osaltani katseet kohdistuvat etenkin Strömberg Parkin sekä Palosaaren kampusalueen suuntaan. Suunnitelmat joka talossa tulee käynnistää välittömästi.

Tommi Mäki, 24 / varapuheenjohtaja Pohjanmaan Kokoomus Ehdolla Vaasan kaupunginvaltuustoon

Kuva: Vaasan Kaupunki, havainnekuva Vaasaan suunnitellusta Teslan akkutehtaasta

#Tesla #gigafactory #akkutehdas #työpaikkoja #osaaminen #rakennushanke #sähköauto #korkeakoulut

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Tommi Mäki / Ari Myllyniemi