Blog - Palosaaren koulu


Sijoita Vaasan tulevaisuuteen, sijoita opiskelijoihin.

Vaasassa on tällä hetkellä yli kolmetoistatuhatta (13 000) korkeakouluopiskelijaa. Luku on kaupungin asukaslukuun suhteutettuna käsittämättömän suuri ja Suomen mittapuulla kärkipäätä. Opiskelijat näkyvät ja kuuluvat Vaasassa, voimmekin puhua todellisesta kampuskaupungista. Tarjonnastamme uupuu kuitenkin yksi erittäin merkittävä ja jopa huolestuttavan tärkeä tekijä: kattavat, helposti saatavilla olevat opiskeljoiden liikuntapalvelut.

Asiasta löytyy ihan kattavaa statistiikkaa. Opiskelijoiden liikuntaliiton vuonna 2013 julkaisema korkeakoulujen liikuntabarometri on vaasalaisittain karmeaa luettavaa. Olemme hännän huippuja, siis pohjalla. Kyselyssä haastateltiin etenkin Vaasan yliopiston opiskelijoita. Tuloksien mukaan liikuntapalveluista on vaikeasti saatavilla tietoa tai niitä ei ole lainkaan.

Mikä siis avuksi? Korkeakouluopiskelijat ovat hyvin itsenäisiä ja mm. varsin tietoisia omasta rahankäytöstään. Myös ajankäyttö etenkin samaan aikaan opiskelevilla ja työssäkäyvillä opiskelijoilla on haastavaa. Liikuntapalvelut tulisivat olla lähellä ja helposti saatavilla, jolloin niitä käytettäisiin.

Olemme saaneet lukea hiljattain siitä, miten Palosaaren kampusalueen vieressä, Wolffintien toisella puolella sijaitseva Palosaaren koulu suljettiin alhaisen täyttöasteen ja säästösyiden vuoksi. Viimeistä kevätjuhlaa vietettiin toukokuussa 2016. Samaan aikaan korkeakoulujen opiskelijakuntien on entistä vaikeampi perustella opiskelijoille miksi opiskelijakunnan jäsenyys on kannattavaa. Ylipistolla se on vielä pakollistakin.

Esitän Palosaaren koulun tyhjillään olevan rakennuksen valjastamista korkeakoulujen (VAMK, Yliopisto, HANKEN, NOVIA, Abå Akademi) käyttöön, ensisijaisesti liikuntakäyttöön. Tiloista saa pienellä muokkauksella toimivia monitoimitiloja, lisäksi tiloista löytyy valmiina 210m2 puulattia jolla mahtuu pelaamaan melkein lajia kuin lajia. Tämä olisi näyttävä startti olojen kohentamiseksi. Mikäpä olisi vaivattomampaa kuin esimerkiksi vapaatunneilla kävellä Wolffintien yli korkeakoulukosortion ylläpitämään liikuntakeskukseen, entiseen Palosaaren kouluun.

Voittajia olisi monia: opiskelijat (laajentuvat ja helpottuvat liikkumismahdollisuudet) kaupunki (tyhjillään oleva rakennus uusiokäyttöön) sekä suurimmaksi osaksi täysin vapaaehtoisvoimin toimivat opiskelijakunnat. Mikäli täyttöaste jää pieneksi, voisi tiloja tarjota myös muille tahoille, esim. seuroille, eläkeläisille ja toisen asteen oppilaitoksille. Satsaus ei euromääräisesti taatusti ole merkittävä ja kaiken lisäksi se jakautuisi viiden korkeakouluyksikön kesken. Oppilaitosten (mm. VAMK: in) yt-neuvottelupaineessa tällainen panostus korkeakouluopiskelijoihin olisi Vaasalta nyt todellakin paikallaan ja kädenojennus tulevaisuuden tekijöille.

Tommi Mäki, 25, varapuheenjohtaja Pohjanmaan Kokoomus VAASA

LINKKI Opiskelijoiden liikuntaliiton tutkimukseen: http://www.oll.fi/…/09/korkeakoululiikunnan_barometri_2013.…

KUVA: Palosaaren koulu Wolffintien varrella

#Palosaari #koulu #liikuntatilat #uusiokäyttö #korkeakoulut #opiskelijat #liikunta

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Tommi Mäki / Ari Myllyniemi