Urheilu- ja monitoimiareenat - käyttöasteet kunnossa?


Ajatuksia Vaasan isojen urheilu- ja monitoimiareenoiden Elisa Stadionin, Vaasa Arenan ja Botniahallin käytöstä ja käyttöasteista.

Lehdissä, mm. Pohjalainen.fi on ollut tästä paljon vääntöä ja keskustelua viime päivinä. Tämän hetken tilanne on se, että esimerkiksi Elisa Stadion on suljettuna käytännössä kaikelta toiminnalta joulukuusta maaliskuuhun.

Lähtökohta tulisi olla uuden, hienon ja monikäyttöisen jalkapallostadikan kohdalla ehdottomasti ympärivuotinen käyttö etenkin tämänkaltaisina leutoina talvina. Laskin nopeasti että kesällä toteutetun yhden megaluokan konsertin tuoma vuokra kattaa kokonaisen talvikuukauden lämmityskulut ja vähän jää vielä seuraavallekkin kuukaudelle. Toki tuo aika tapahtumassa syö jonkin verran vakiovuoroja ja sieltä saatavia tuloja. Eli neljä-viisi hullua konserttijärjestäjää tarvitaan vastaamaan talven lämmityksestä.

Kolmea areenaa hallinnoiva Vaasanseudun Areenat Kuntayhtymä tekee tietenkin laskelmat myös tämän asian osalta tarkasti ja johdon tuntien siellä ollaan lukujen kanssa tarkkana. Merkittävin tekijä tässä Elisan seisottamisessa talvella lienee se, että on yksinkertaisesti järkevää maksimoida kaikkien kolmen hallin eli Botniahallin, Elisa Stadionin sekä Vaasa Arenan / jäähallin käyttö. Käsittääkseni etenkin Botniahallin käyttöaste voisi olla korkeampi ja edullisia tarjolla olevia vuoroja olisi hyvä talviaikana käyttää siellä. Elisa Stadionin osalta lämmitysaikaa ja käyttömahdollisuutta voisi venyttää ainakin jouluun saakka ja aloittaa treenaaminen kentällä jälleen maaliskuun alkupuolella seurojen avustuksella kolatessa lumet kentältä. Tuon muun ajan Botniahallin käyttö saadaan taas järkeväksi. Tällä hetkellä Pohjoismaiden suurimmassa hallitilassa on messujen, satunnaisten yleisurheiluvuorojen / kisojen, ulkopaikkakuntalaisten pesäpalloseurojen ja muutaman vuoden välein järjestettävien isompien gaalojen lisäksi jatkuvaa toimintaa nähdäkseni hyvin vähän, liian vähän.

Kukahan järjestäisi Botniahallissa Pohjois-Euroopan suurimman talvifestarin? Neliöitä riittää nopeasti laskettuna melkein kymmeneentuhanteen (10 000) henkilöön kerrallaan. Vaasa Arena eli jäähalli on ylivoimaisesti kiinnostavin, suosituin ja kannattavin näistä kolmesta. Käyttöaste ja käyttäjämäärät sekä ihan valtakunnallinenkin kiinnostus tilaa kohtaan on onnistuttu luomaan korkeaksi muutamien vuosien aikana. Etenkin Vaasan Sportin toimesta näyttävyyteen, tunnelmaan ja käytävien ulkoasuun on onnistuttu panostamaan hienosti, suurimmaksi osaksi yksityisellä rahalla. Pääsarjatason joukkue Suomen kiinnostavimmassa urheilusarjassa, moninkertaistunut vuosittaisten konserttien määrä ja kasvanut muun käytön osuus mm. taitoluistelun, amatöörilätkän ja muiden vuorojen osalta on Kuntayhtymän kultamuna, jota tulee vaalia ja ennen kaikkea kehittää.

Edessä onkin (luojan kiitos) valtava peruskorjaus jonka on tarkoitus alkaa vuoden 2018 aikana. Vanha bunkkerimainen tunnelma voidaan unohtaa lopullisesti ja yleisö saadaan viihtymään ja käyttämään oheispalveluita entistä laajemmin. Myös käyttömukavuus lisääntyy kun ymmärtääkseni mm. hallin ympäri sisätiloissa liikkuminen helpottuu huomattavasti.

Viihdealaa tuntien Vaasa Arenan satsaus maksaa itsensä 100% varmasti takaisin ennätysajassa, siitä ei ole epäilystä. Itse valtuustoon päästessäni tulen ajamaan mm. tätä asiaa voimakkaasti. Kyseessä on tällä hetkellä ehdottomasti yksi keskeisimmistä viihdeareenoista joita koko kolmen maakunnan alueelta löytyy (Pohjanmaa, Etelä-Pohjanmaa ja Keski-Pohjanmaa). Jäähallilla on sen verran laaja käyttäjäkunta että satsauksesta tulee hyötymään laajalti koko Vaasan seutu. Ja onhan se kiva näyttää niille vierasfaneillekkin uuden ilmeen saanutta kotihallia.

Kultamunaa ei kannata kuoria, vaan rakentaa sen ympärille paksumpi kuori, lisätä pari spottivaloa ja valaista se kaikkien nähtäville. Joka tapauksessa mielestäni kaikessa uuden rakentamisessa ja kehittämisessä olisi äärimmäisen tärkeää että mukana on merkittävästi yksityisen sektorin rahaa. Joko joukkorahoituksen, suurten sijoittajien tai esimerkiksi kiinteistösijoitusyhtiöiden muodossa. Tällöin maksimoidaan lopputulos ja tämä malli on myös loppukäyttäjille (asiakas) useimmiten edullisin ratkaisu.

Pohdinta perustuu omaan tietoon, kokemukseen ja saatavilla oleviin lukuihin.

Ps. Tiesitkö muuten että Vaasa on valtakunnallisesti kärkipäätä tenniksen harrastajien määrässä asukaslukuun nähden?

Tommi Mäki, tenniksen pelaaja ja urheilufani Kunnallisvaaliehdokas Vaasassa varapuheenjohtaja, Pohjanmaan Kokoomus

(kuva: Tomi Kosonen)

#jäähalli #botniahalli #elisastadion #vaasanseudunareenat #halliremontti #vaasansport #konsertit #festivaalit #käyttöaste #tennis #jääkiekko #jalkapallo

Featured Posts
Posts Are Coming Soon
Stay tuned...
Recent Posts
Archive
Search By Tags
No tags yet.
Follow Us
  • Facebook Basic Square
  • Twitter Basic Square
  • Google+ Basic Square

© 2019 Tommi Mäki / Ari Myllyniemi